Szecskó Károly: Emberi sorsok 1956

Szerző: gal.jozsef

Ebben az évben ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, amely példaképül szolgálhat a fiatalok számára is. Az ’56-os forradalmárok tanulságos életrajza jórészt feltáratlan.

Szecskó Károly történész évtizedek óta foglalkozik a témával, s az egri résztvevők java részét személyesen ismerte. Az elhunyt forradalmárokról készülő munkájában feldolgozta a Heves Megyei Levéltár iratait, a sajtótermékeket, a résztvevők és családtagjaik visszaemlékezéseit, valamint engedélyükkel a bírósági dokumentumokat, tárgyalási jegyzőkönyveket is, így a kötet 58 személy életét tárja elénk:

  • a már elhunyt forradalmárok, akiket a megtorlás időszakában börtönbüntetésre ítéltek, internáltak, közbiztonsági őrizet alá helyeztek, avagy éveken keresztül mozgalmi és nemzeti ünnepek előtt „begyűjtöttek”, hogy az illetők ne tudjanak „rendbontó” tevékenységet végezni;
  • akik Egerben születtek, és 1956-os tevékenységük is szülővárosukban történt;
  • akik itt születtek, de máshol vettek részt a forradalmi eseményekben;
  • akik nem városunkban születtek, vagy haltak meg, de hosszabb ideig Egerben éltek.
  • az orvosok, akik a december 12-i sortűz után a sebesülteket ellátták, s ezt követően memorandumot szerkesztettek, s elvitték azt a szovjet parancsnokságra.

 

A kötet megjelentetésére a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár pályázatot nyújtott be a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány „Mansfeld Péter” elnevezésű pályázatára. A sikeres pályázatnak köszönhetően a kötet megjelenését az „1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság” támogatta és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

 

A kötet bemutatójára 2016. december 16-án, pénteken került sor a Bródy Sándor Könyvtárban. A vendégeket köszöntötte Tőzsér Istvánné, a Bródy Sándor Könyvtár igazgatója és Habis László Eger MJV polgármestere. A kötetet Á. Varga László, a Budapest Főváros Levéltárának nyugalmazott igazgatója mutatta be. Természetesen megszólalt és a kötet létrejöttéről beszélt Szecskó Károly történész. A sok nézőt vonzó esemény méltó zárása volt a Bródy Sándor Könyvtár programsorozatának, mely az 1956-es forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére rendeztek.

dsc02553

Mondja el a véleményét