Megidézzük ötvenhatot! – Vetélkedő Eger középiskolás csapatai részvételével

Szerző: gal.jozsef

Megidézzük ötvenhatot! címmel rendezett hat fordulós vetélkedőt az Egri Kulturális és Művészeti Központ egri középiskolák 5 fős csapatai számára. A döntőre 2016. november 22-én délután az egri városháza dísztermében került sor.
A kérdések összeállításában az Eszterházy Egyetem tanáraival működött együtt az intézmény és a szervező a Bartakovics Béla Kulturális Szövetség, melynek elnöke Jámbor Ildikó vezette a játékot. Dr. Vallus Tibor történész és dr Kusper Judit irodalomtörténész  fogalmazta meg a kérdéseket. A zenei forduló anyagát Gulyás László, az egri Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója, a helytörténeti feladatokat Cseh Zita megyei főlevéltáros, a filmes bejátszásokat és kérdéseket Somody Ildikó az MTVA kulturális csatorna szerkesztője készítette.
Négy csapat versengett a színvonalas megmérettetésen. A zsűriben, melyben Bándyné Mártonffy Zsuzsa az 56-os Szövetség részéről, Csákvári Antal képviselő az önkormányzat részéről, Szécsényi Orsolya a Bródy Sándor Könyvtár részéről, valamint dr. Kusper Judit az egyetem oktatója vett részt. I. helyen végzett megosztva a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium csapata (felkészítőjük Antal Andrea tanárnő,) és a Pásztorvölgyi Általános Iskola és gimnázium csapata (felkészítőjük Emődi Éva tanárnő). Második és harmadik  helyen végzett a Gárdonyi Géza Ciszter Gimnázium 1-es és 2-es csapata (felkészítőjük Kovács Ottó és Kovács Ottóné tanárok). A gyerekek könyvjutalmat és értékes képzőművészeti alkotásokat vehettek át Kovács Katalin EKMK igazgatótól. Az elsők Kárpátaljára kirándulhatnak, ahol megnézik a gulágra elhurcoltak emlékhelyeit, a második csapat a fővárosba  a Terror Házába, a harmadikok Hódmezővásárhelyre,  az 56-os emlékpontot megtekinteni. A versenyzők útravaló tanácsot is kaptak. Dr Csank István az 56-os szövetség elnökségi tagja zárszavában  arra kérte őket: Soha ne feledjétek, hogy magyarok vagytok!

dscf8779

Mondja el a véleményét