Emlékező gyertyagyújtás – drón felvétel

Szerző: gal.jozsef

Az 1956-os Emlékbizottság emlékező gyertyagyújtásra hívta az egrieket novmeber 4-én, a forradalom leverésére emlékező Nemzeti Gyásznapon. A Dobó téren több száz lobogó mécses formázta meg az 1956-os évszámot. Ezt a felejthetetlen élményt a levegőből is megörökítette a TV Eger stábja.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Emlékbizottság elnöke a Nemzeti Gyásznap alkalmából a következő felhívást tette: „November 4-én, az ’56-os forradalom leverésének 60. évfordulóján már nemcsak a hősök, az áldozatok előtt is tisztelgünk. Az 1956-os Emlékbizottság mindenkit arra kér, hogy pénteken gyújtson gyertyát a mártírok emlékére.” … „A gyertyagyújtás szimbolizálhatja, hogy miközben rengeteg dologban vitatkozunk Magyarországon, van, amiben mindannyian egyetértünk. Kell, hogy legyenek közös pontok, és a Magyarország szabadságáért küzdő, azért életüket áldozó hősök, áldozatok előtti tiszteletadásban pártállástól, vallástól és kortól függetlenül találkozhatnak és megélhetik összetartozásukat az emberek.”
A november 4-i gyertyagyújtás illeszkedett a Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett egri programsorozatba: a Dobó téren köszöntöttük a még közöttünk élő 56-os hősöket, majd tárogatószóval, Márai Sándor „Mennyből az angyal” c. versével és néma főhajtással, egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtünk azok emléke előtt, akik a legtöbbet, az életüket áldozták a szabad Magyarországért.

Mondja el a véleményét